KARIN CARMELLI HELHETSTERAPI

Undertittel

K

MassasjeMassasje har blitt benyttet i tusenvis av år for helse og velvære. Massasje virker avslappende på kroppen og gir økt velvære og ro. Pusten blir dypere, muskler tøyes og slapper av slik at spenninger kan gi slipp. Samtidig stimuleres sirkulasjonen av blod og lymfe, og dermed også transport av oksygen og næringsstoffer. Avfallsstoffer vil også kunne fraktes mer effektivt ut av kroppen. Regelmessig massasje kan dessuten ha positiv effekt på fordøyelse og immunforsvar.


En god, helhetlig massasje har med andre ord en dyptvirkende effekt på hele kroppen. Senere forskning har gitt oss ny innsikt i dette, blant annet ved å se nærmere på et hormon som frigjøres ved berøring og massasje, nemlig oxytocin. Studier viser at hormonet oxytocin har en nøkkelrolle i et fysiologisk system som er selve motsatsen til «kamp og flukt-systemet» som preger oss under stress*. Oxytocin gjør at blodet strømmer til hud og indre organer, blodtrykket går ned og toleransen for smerte blir større. Samtidig fremmes en følelse av ro og en åpen, vennlig innstilling til omverden.


Det er ganske fascinerende, at det foregår så mye mens man ligger ganske stille og kjenner at det er godt å ta pause fra alt som ellers skjer i hverdagen.


*Oxytocin er egentlig både et hormon og en signalsubstans. Kerstin Uvnäs Moberg er professor i fysiologi og gir en spennende innføring i «Lugn och ro-reaksjonen» i boken Lugn och beröring, oxitocinets läkande verkan i kroppen (utgitt på forlaget Natur og Kultur, 2000).


Klikk her for å redigere tekst

Klikk her for å redigere tekst

Klikk her for å redigere tekst

Klikk her for å redigere tekst